3 съвета как да сте продуктивни през последните работни дни

20.12.2017
3 съвета как да сте продуктивни през последните работни дни

Празниците наближават все повече! Със сигурност вече слушате коледни песни по цял ден на работа и правите планове за почивката си. Но има толкова много работа през декември! От купуване на подаръци и писане на картички, през поставяне на коледната украса у дома и посрещане на роднини до планиране и пазаруване за празничното меню. И някъде между всички тези задачи трябва да намерите време и да работите! И тъй като декември е кратък месец заради коледните и новогодишни празници,  имате по-малко време да изпълните всичките си обичайни работни задачи плюс няколко допълнителни, които със сигурност ще изскочат в последния момент. Ето как можете да увеличите максимално работоспособността си през последните дни, с които разполагате, за да можете след това да се изключите напълно и да се насладите на предстоящата си почивка:

1) Приоритизиране и планиране

Това може и да ви звучи очевидно, но определянето на приоритети е особено важно по време на съкратения работен месец. Всеки човек работи по различни начини, но организацията и планирането ще помогнат всеки работен ден да е възможно най-ефективен.

Маркирането на имейлите по приоритет и задаването на автоматични напомняния могат да ви помогнат да се справите със задачите по-бързо и лесно. Също така, помислете дали всички срещи трябва да осъществите лично или можете да направите някои от тях по Skype, за да намалите времето, което прекарвате извън офиса.

2) Съкратете пътуванията 

Работещите в София прекарват средно около осем часа в седмицата, за да пътуват от офиса до вкъщи и обратно - колкото един цял работен ден. Така че ако успеете да намалите или елиминирате напълно времето, което прекарвате в път, дори само за ден или два, това може да ви помогне да увеличите работноте си време.

Ако успеете да свършите част от работата от дома си или в някое приятно място наблизо (кафене или coworking space), това допълнително време може да ви помогне да се отметнете някои важни задачи като административни и счетоводни дейности на бизнеса ви. Нещо повече - най-вероятно ще се почувствате по-свежи и по-енергични от факта, че няма да се борите с разписания, задръствания и др.

3) Малки награди

Почти Коледа е, можете да се поглезите! Задавайте си цели и се възнаграждавайте след като сте ги отметнали. Хубава книга, питие навън с приятели, театър - всичко, което ще ви накара да се почувствате по-добре и ще ви помогне да преминете през списъка си със задачи. Опитайте се да не позволявата на бизнеса да навреди на свободното ви време. Задайте си краен срок за приключване на работата си и се старайте да го спазвате. Знаем, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни в натовареното ви ежедневие, но помнете, че почивката е изключилно важна за качествената и ефективна работа и никога не се чувствайте виновни, че сте решили да излезете някоя вечер.

С правилната нагласа и планиране можете да постигнете едни умерено натоварени и ефективни последни работни дни, след които ще можете пълноценно да се насладите на празничната си почивка и тя да е време само за вас и за близките ви - в края на краищата цяла година сте работили за това!